Onze wankele aarde.

Gestart door Micmac, 14 april 2011, 19:20:07

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Micmac

29 januari 2012, 12:17:09 #30 Laatste wijziging: 17 december 2012, 23:09:38 door Micmac
Asteroïde scheerde rakelings langs de Aarde



Een asteroïde met de omvang van een bus is vrijdag rakelings langs de aarde gescheerd.
Er is nooit gevaar geweest voor een botsing, zo hebben experts van het Minor Planet Center gemeld.

Het Minor Planet Center traceert objecten in het zonnestelsel.
De asteroïde, 2012 BX34 gedoopt, werd pas woensdag opgemerkt door een telescoop in Arizona.
Vrijdag naderde het object de aarde tot op een afstand van 60.000 kilometer, aldus Gareth Williams, de directeur van het centrum.

Volgens de directeur kon het object niet vroeger ontdekt worden omdat het zo klein is.
Het heeft een diameter van 6 tot 19 meter.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa had donderdag via de microblogsite Twitter meegedeeld dat de asteroïde "probleemloos voorbij de aarde zou gaan op 27 januari".

foto: Reuters

Micmac

Planeet aarde raakt steeds meer buiten adem



Barbara Debusschere − 04/02/12, 09u14

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: "Zowel de wetenschap als de economie die op apegapen ligt, laten zien dat de huidige koers niet duurzaam is.
Onze planeet raakt zwaar buiten adem en dat hypothekeert de toekomst.
Alleen als sociale en milieukosten in consumptieprijzen en in het bbp gaan meetellen, is het mogelijk miljarden nieuwe armen te vermijden.
Het VN-panel voor Duurzaamheid eist in die zin een omschakeling van de bestaande manieren om rijkdom te meten.
"Een toekomst die de moeite waard is om voor te kiezen.
" Dat is de ondertitel van het nieuwe toekomstrapport van de VN dat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn Finse collega Tarja Halonen hebben gepresenteerd.
Bij de VN weten ze dankzij al hun onderzoeken en rapporten over armoede, milieu, bevolking, energie en ziekte als geen ander dat een toekomst waar je als mens graag zou voor kiezen, een steeds moeilijker te bereiken ideaal wordt, ondanks vooruitgang op bepaalde vlakken.

Het toekomstbeeld dat het Hoge Panel voor Wereldwijde Duurzaamheid schetst is gitzwart.
Alles, van water tot voedsel en energie, raakt op. "Binnen achttien jaar hebben we maar liefst de helft meer voedsel, en 45 procent meer water en energie nodig dan vandaag.
Tegen dan zijn er drie miljard extra mensen met het consumptiepatroon van de middenklasse en tegen 2040 zijn we met negen miljard", zo staat in het rapport.

Hete hangijzers verbinden
Het panel van 22 staatshoofden en hooggeplaatste experts is het troetelkind van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die duurzame ontwikkeling als prioriteit heeft. Het poogt alle hete hangijzers voor de toekomst met elkaar te verbinden.

Als het economische systeem en consumptiepatroon van vandaag doorgezet worden, dan "veroordelen we weldra drie miljard mensen tot de armoede", zo waarschuwen de auteurs. Dat is drie keer meer dan vandaag.

Nu al zijn de gevarenzones voor drie van de negen 'riskante limieten' van ons 'systeem' overschreden: de biodiversiteit, die diensten verleent aan de mens, is ontwricht, het klimaat is naar de knoppen en de stikstofcyclus, die de vruchtbaarheid van de bodem en van de oceanen bepaalt, eveneens.

Andere natuurlijke grenzen die we zeer binnenkort overschrijden zijn: de verzuring van de oceanen, de ontbossing en chemische vervuiling. Ook die evoluties duwen mensen in de penarie en in armoede. Nog een voorbeeld: doordat de zeeën leeg raken, dreigen 170 miljoen mensen hun job te verliezen.

"Zowel de wetenschap als de economie die op apegapen ligt, laat zien dat de huidige koers niet duurzaam is", voegt Ban Ki-moon daar aan toe.

"Iedereen is voor meer duurzame ontwikkeling, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.
In de politiek telt enkel het heden.
De toekomstige generaties laten de politici in de kou staan. Daarom moet er een nieuwe 'groene revolutie' komen om grondstoffengebruik te verminderen en de productiviteit te verdubbelen", schrijven de auteurs, onder wie EU-commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard en voormalig Noors premier Gro Harlem Brundtland.

Daarom lijsten ze 56 aanbevelingen op die snel toe te passen zijn en meteen vruchten kunnen afwerpen.
De opmerkelijkste is om vanaf 2014 het bruto binnenlands product als concept te vervangen door een waarde die aangeeft in welke mate de grondstoffen die weelde van een land uitmaken, zijn uitgeput.
Parallel daarmee wil de VN dat ook gewone consumptiegoederen geprijsd worden naargelang de sociale of ecologische schade die ze al dan niet aanrichten.

Labelsysteem
"De meeste goederen en diensten die vandaag worden verkocht, kopen we niet tegen een prijs die de sociale kosten en de milieu-impact weerspiegelen. Het moet daarnaast met een labelsysteem mogelijk worden voor consumenten om te zien wat die ook die prijs is.
Op die manier bouwen we een economisch systeem dat de natuurlijke bronnen beschermt", zo staat in het rapport.

Ook zouden regeringen financiële markten en instellingen op zo'n manier moeten gaan reguleren dat het de duurzame investeringen op lange termijn zijn die het aantrekkelijkst worden.
Bedrijven met meer dan 100 miljoen dollar aan kapitaal moeten verantwoording afleggen over de duurzaamheid van hun investeringen en er moet meer steun komen voor kleine groene bedrijven.

Subsidies die het milieu beschadigen moeten tegen 2020 uitgedoofd zijn.
Momenteel spenderen regeringen meer dan 400 miljard dollar per jaar aan de sponsoring van fossiele brandstoffen.
"Dat is zeven keer meer dan de overheidssteun voor hernieuwbare energie", benadrukken de rapporteurs.

Slagkracht voor vrouwen
Met onder andere die centen kunnen andere voorstellen worden uitgewerkt: meer middelen om vrouwen slagkracht te geven, "omdat zij wel eens de sleutel kunnen zijn voor economische heropleving", de 1,4 miljard mensen die dat nog niet hebben tegen 2030 toegang geven tot elektriciteit, een wereldwijd scholingsfonds dat alle kinderen lager onderwijs garandeert, overkoepelende strategieën om de kusten te beschermen en een internationale samenwerking tussen wetenschap en politiek, zodat die laatste sector wel op lange termijn gaat denken.
Ook jongeren betrekken bij parlementswerk kunnen daarbij helpen.

Al die voorstellen moeten dienen als basis voor 'Rio +20', de grote duurzaamheidsconferentie die wereldleiders in juni houden in Rio de Janeiro.
Twintig jaar geleden werden daar de basisconventies voor de bescherming van de planeet uitgetekend.
Toen al klonk dezelfde boodschap, maar "nu is het nijpend geworden", besluit het panel.



Micmac



Asteroïde van 50 meter groot scheert op 15 februari langs de Aarde


Op 15 februari zal een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld dichter dan ooit langs onze Aarde razen, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Er is geen gevaar voor een botsing, beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau.


Planetoïde 2012 DA14 is pas op 23 februari 2012 ontdekt, zeven dagen na een passage op 2.600.00 km langs de Aarde.

Op 15 februari is er een nieuwe passsage, maar dan op een recordafstand van slechts 27.680 km.
Dat is dichter dan het gros van de satellieten, in het bijzonder de geostationaire telecomsatellieten.

"Geen botsing"

2012 DA14 is zowat 50 meter groot en bestaat wellicht uit gesteente.

Volgens deskundige Don Yeomans van de NASA vliegt een asteroïde van het kaliber 2012 DA14 gemiddeld om de 40 jaar langs ons. Zo'n object raakt onze planeet om de 1.200 jaar of zo. Nog volgens Yeomans is de inslag van zo'n asteroïde niet noodzakelijk een catastrofe.

In ieder geval zal de bezoeker van 15 februari ons niet rammen, zo verzekert de deskundige van de NASA. De kans op een botsing met een satelliet is "extreem klein" want er draait zowat niets rondom de Aarde op de plaats waar de steenklomp ons passeert.

Radars van de NASA zullen van de scheervlucht gebruik maken om meer te leren over de asteroïde. Amateurs zullen heel bedreven moeten zijn om de passage te zien, waarschuwt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Information Belga Presscenter.

Flurk

Ik geloof dat MicMac gelijk heeft met die ompoling. Aan de plage in Hofstade loopt het vol Polen die hier vroeger niet waren. Blijkbaar zijn het alleen de vissers die naar hier gekomen zijn want ze hebben allemaal een vislijn mee.
Voor mijn part mogen de Polen terug verschuiven naar waar ze waren.
Nu een vraagje. Waar blijft die positieve wereld waar niemand geld nodig heeft en iedereen iedereen graag ziet?????
Of aijn al die voorspellingen larie en apekool geweest????

Micmac

We gaan allemaal naar een eerlijke wereld, maar de slachtoffers die hierbij vallen en de bijbehorende rampen komen hard aan.

Koter

Rampen zie ik wel gebeuren, maar van een betere eerlijke wereld merk ik niets.
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....

Micmac

Poollicht na zonuitbarsting.

Zondagmorgen is na een uitbarsting op de Zon een schokgolf met de Aarde in botsing gekomen, zo hebben gespecialiseerde websites gemeld. Meteen zijn er speculaties rond de kans op poollicht.


Vrijdag deed zich op de Zon een uitbarsting voor, waarbij elektrisch geladen materiaal in de richting van onze planeet werd gespuwd. Die CME ("coronal mass ejection") is zondag om 07.00 uur met het magnetisch veld van de Aarde gebotst.
De botsing was krachtig, met als effect dat de snelheid van de zonnewind van 300 km tot meer dan 600 km per seconde steeg, zegt spaceweather.com.

De website voegt eraan toe dat mensen op hogere breedtegraden alert moeten zijn voor het buitengewoon spektakel dat het noorderlicht is.
Volgens een tweet van het Europese Ruimtevaartbureau ESA was er op die hogere breedtegraden zondagmorgen al poollicht te zien.

Volgens SpaceWeaterLive.com is er door die vroege aankomst op zondag bij ons ook een kans op poollicht.
Ook de werkgroep Poollicht van volksterrenwacht Urania twitterde het advies om zondagavond eventueel poollicht in de gaten te houden.

De vraag is echter wat de weergoden zullen beslissen.
Volgens het KMI zal zondagavond 17/03/2013 een actieve buienlijn van zuid naar noord door België trekken, met plaatselijk onweer.
Later in de nacht wordt het droog en rustiger, met soms brede opklaringen.

Micmac


Door een krachtige, deels naar ons gerichte, uitbarsting op de Zon is er vanaf zaterdagavond kans op poollicht. Dat heeft de Volkssterrenwacht Urania getwitterd.



Donderdag deed zich om 9.16 uur Belgische tijd een uitbarsting van de klasse M6,51 centraal op de Zon voor.
Daardoor zette een deel van de uitgestoten plasmawolk (CME in het jargon) koers naar onze planeet.
De aankomst is voor zaterdag tussen 9 en 22 uur verwacht.

Volgens Urania in Hove is er zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag kans om het noorderlicht te zien, ook in de Benelux.
Maar het moet daarvoor ook helder zijn. Wie wil kijken, zoekt een locatie met vrij uitzicht op het noorden, met zo weinig mogelijk lichthinder.

De gespecialiseerde Belgische website spaceweatherlive.com schat de kans op poollicht in de Benelux op 30 procent.
De Amerikaanse weerdienst NOAA acht de kans op een geomagnetische storm zaterdag 60 procent, meldt de gespecialiseerde Amerikaanse website spaceweather.com .

Micmac

Op de zon hebben zich vandaag twee zware uitbarstingen voorgedaan.
Dat meldt poollicht.be. .

Het is al een paar dagen opvallend onrustig op de zon, met geregeld een uitbarsting.
Die zonnevlammen waren de voorbije dagen nog vrij rustig, maar vandaag waren er twee vlammen van de hoogste klasse.

De eerste was om 10.18 uur. Volgens spaceweather.com kwam hierbij een enorme hoeveelheid UV-straling vrij.
De tweede deed zich voor om 17.21 uur. "Er is geen reden om te denken dat deze uitbarstingen snel zullen eindigen", aldus spaceweather.com.

Ook het gespecialiseerde onderzoekscentrum SIDC op het plateau van Ukkel verwacht in de volgende 48 uur nog uitbarstingen en waarschuwt voor mogelijke protonenstormen.


[bijlage verwijderd door de beheerder]

Micmac


Vulkaan onder Antarctica werkt klimaatopwarming in de hand,

Een pas ontdekte actieve vulkaan onder het ijs van Antarctica bedreigt de aarde.
Een uitbarsting van de vulkaan kan namelijk grote gevolgen hebben voor de opwarming van de aarde.

Vulkaan onder Antarctica werkt klimaatopwarming in de hand 
Antarctica © Reuters

Wetenschappers hebben een actieve vulkaan ontdekt onder het ijs van Antarctica.
Een uitbarsting van de vulkaan kan grote gevolgen hebben voor de opwarming van de aarde.
Dat schrijft The International Business Times.

Onder Marie Byrd Land, het Westen van Antarctica, hebben wetenschappers van de Washington Universiteit uit de Amerikaanse stad St Louis een nieuwe vulkaan ontdekt.
"Als de vulkaan tot uitbarsting komt, zal het bovenliggende ijs waarschijnlijk niet doorbroken worden. De hitte zal er wel voor zorgen dat een deel van het ijs smelt.
Met als gevolg dat meer water ervoor zorgt dat ook het overblijvende ijs sneller zal bewegen en op zijn beurt sneller zal smelten."

Vicieuze cirkel

De onderzoekers verduidelijken in het magazine Nature Geosciense Journal dat smeltend ijs de aarde niet alleen bedreigt in de vorm van overstromingen, maar dat een afname van poolijs een vicieuze cirkel veroorzaakt.
"Minder ijs wil zeggen dat er minder weerkaatsing van het zonlicht mogelijk is, waardoor de globale temperatuur op aarde stijgt."

Het ijsoppervlakte op de Zuidpool bedraagt zo'n 13 miljoen vierkante meter en is zo de grootste ijsmassa ter wereld. (AVE)
Het verkeers-regelement is niet aangepast aan mijn rijgedrag.

Micmac

Op de zon hebben zich vandaag en gisteren verschillende zeer zware zonne-uitbarstingen voorgedaan.
De uitbarsting van vandaag was van de hoogste klasse, X. .



© NASA/SDO.

De zonnevlam van 10 juni is links onderaan goed te zien.


De Amerikaanse weerdienst NOAA zag de zonnevlam om 11:06 uur Nederlandse tijd.  

Gisteren waren er ook zonnevlammen, van de klasse X2,2 en X1.5.
Alle zonnevlammen kwamen uit het gebied AR 2087.
Dit bevestigde het gespecialiseerde Solar Influences Data Center (SIDC) in Ukkel.

De plasmawolk van de eerste uitbarsting zal de aarde niet bereiken, maar een schokgolf van de tweede zal dit wel doen, op 13 juni, volgens SIDC.

  http://www.youtube.com/watch?v=rRpxs39zn20&feature=player_embedded

De zonne-uitbarsting van vandaag zorgde voor een korte radio-uitval op de aarde, maar medewerkers van het U.S. Space Weather Prediction Center in Colorado denken niet dat de vlam een uitbarsting van heet plasma bevat.
Dit komt uit de zon tijdens sommige zonnevlammen.

Uitbarstingen van de X-klasse zijn de zwaarste: ze kunnen als ze op de aarde gericht zijn leiden tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteitscentrales.

Het verkeers-regelement is niet aangepast aan mijn rijgedrag.