Waar is de tijd dat ...

Gestart door Koter, 27 juni 2009, 14:45:09

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

stevens-willy



Kasteel van Veulen nu

Willy

stevens-willy

Mechelen-Bovenlingen

Het kasteel, afgebrand in 1944 een spijtige zaak want het was na Hex een der mooiste van deze streek.

Mechelen-Bovenlingen is ook mijn geboorte dorp, op 25 juni 1944 om 13 uur zag ik het levens licht.





De volgende dagen geef ik dan ook meer foto's en verduidelijkingen, als ook een waar gebeurt verhaal dat door weinig Belgen bekent is, mijn groot vader zaliger was er zelfs getuigen van.

Willy

stevens-willy

De legende van de vervloekte graaf.
(Volksvertellingen in verband met het kasteel)
In de streek van Bovelingen zijn verscheidene legenden over de vervloekte graaf en verzonken kastelen mondgemeen.
De graaf van Bovelingen kocht tijdens de Franse Revolutie voor een appel en een ei, een grote uitgestrektheid van zwarte goederen. Daarom was hij vervloekt. Hij stierf enkele dagen na de koop, maar zijn ziel kon geen rust vinden. Zodra de herfst in het land kwam, met zijn woeste winden en donkere avonden, keerde de graaf terug. Een snelle rukwind stormde door het kasteel, zodat de deuren en vensters openvlogen, de jachthonden begonnen te huilen en de zware ketting van de ijzeren ingangspoort stuk brak. De Zwarte graaf, gezeten in een koets met zes paarden bespannen, reed het kasteel binnen, joeg door het park en verdween dan in het nabijgelegen bos. En dat was alle dagen hetzelfde, zolang de herfst- en winteravonden duurden. Al de jachtwachters, vechtersbazen, haantjes-vooruit trokken erop af, maar zodra ze het hellespan zagen, gingen ze vliegensvlug aan de haal. Pastoors en paters werden erop afgestuurd, doch geen enkele slaagde erin, daar geen van hen onschuldig genoeg was om macht te kunnen uitoefenen op de Zwarte graaf.
In die dagen leefde er een stil en heilig pastoorke in Batsheers, dat alom bekend was als een grote bekeerder. Op een kerstavond ging hij naar het kasteel in koorhemd, met koster en gevolg en het kruis voorop. Plotseling kwam de Zwarte graaf met zijn zwart gespan. Een fosforvlam schoot hem uit de neus, mond, oren en ogen. Het pastoorke deed de graaf stilhouden en verzocht hem dit aardrijk te verlaten. Maar de graaf wedervoer, dat niemand hem kon verjagen, die zelf ooit enig kwaad gedaan had. Hierop antwoordde het pastoorke : "Ik heb nooit vrijwillig een zonde bedreven" . "Jawel", bitste de graaf terug " ik heb gezien dat gij in de tuin van de buurman een rode kabuiskool afgesneden hebt". "Dat is waar", zei het pastoorke, " maar ik heb er een half frankske in de plaats gelegd".
Daarop sprak hij de bezwering uit en de graaf verdween, met paarden en koets in de nabijgelegen diepe put, om nooit meer weer te keren.
Men hoort ook wel eens spreken over een verzonken klooster, dat zou gestaan hebben in de Batsherebeemd, op de plaats waar de Grendelingenbron is.

Koter

... dat wij buske stamp speelden?
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....

stevens-willy



Hier het verhaal dat door mijn grootvader werd ervaren, hij was toen boswachter in die tijd op het kasteel van Mechelen-Bovenlingen.
           
       

Er is nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven. Deze feiten waren jarenlang gehuld in een waas van geheimzinnigheid. De mensen uit ons dorp die het mij nu verteld hebben, weten het van ouders en grootouders. En ondanks die zweem van twijfel ben ik hoe langer hoe meer overtuigd dat het de waarheid is, vooral omdat mijn bronnen met elkaar hierover onderling nooit iets uitgewisseld hebben.
Onze eerste Belgische koningen staan in de geschiedenisboeken wellicht veel rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren, maar de vele intriges zijn later toch aan de oppervlakte gekomen.
Wij weten nu allemaal dat koning LEOPOLD II geen troonopvolger had toen hij stierf op 17/12/1909, en dat hij werd opgevolgd door ALBERT I (° 1875) , de jongste zoon van zijn broer Philippe.
Albert was het vijfde kind van Prins Philippe en  Prinses Marie von Hohenzollern-Sigmaringen. Albert was oorspronkelijk niet voorzien als troonopvolger want die status hoorde toe aan zijn oudere broer BOUDEWIJN (°1869), indien die niet voortijdig was gestorven in 1891.
Een mysterieus overlijden waar nergens of door niemand ooit een woord over werd gerept. Volgens de officiële versie is hij thuis gestorven... "na een kwaadaardige griep".
In Bovelingen wisten ze beter, vooral de mannen die toen werkten voor de graaf op het kasteel van Bovelingen. Helaas ze mochten en durfden ook niet veel zeggen. Enkel de afstammelingen mochten het na jaren druppelsgewijze vernemen.
Nu is de tijd rijp dat wij dit in het openbaar vertellen. Wij hebben wel geen exacte bewijzen en die zullen er nooit komen. Maar als wij deze feiten logisch bij elkaar leggen dan moeten wij wel overtuigd geraken.
Op 23 januari 1891 vond er in het kasteelpark van Bovelingen een "duel" plaats tussen Boudewijn  en zijn belager. Deze laatste, een graaf van de hoge adel, wiens vrouw een relatie had aangeknoopt met de toen 22 jarige prins, daagde de prins uit voor een duel op leven en dood
Boudewijn kwam als verliezer uit de strijd en werd dodelijk gewond.
Het lijk van de gedoodverfde "Belgische troonopvolger" werd geluidloos weggehaald uit het kasteelpark van Bovelingen.


Koter

... toen de meester nog met een ijzeren lat op uw knokkels sloeg?
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....

stevens-willy

Citaat van: Koter op 29 juni 2009, 21:56:08
... toen de meester nog met een ijzeren lat op uw knokkels sloeg?

Pijnlijk ??? :pan_kloppen:

Willy

jerryke

Citaat van: stevens-willy op 29 juni 2009, 23:16:15
Citaat van: Koter op 29 juni 2009, 21:56:08
... toen de meester nog met een ijzeren lat op uw knokkels sloeg?

Pijnlijk ??? :pan_kloppen:

Willy

en zeker als ge linkshandig waart :Doh3:

janmettepet

30 juni 2009, 05:07:28 #38 Laatste wijziging: 30 juni 2009, 05:18:27 door janmettepet
Citaat van: stevens-willy op 29 juni 2009, 21:45:30


Hier het verhaal dat door mijn grootvader werd ervaren, hij was toen boswachter in die tijd op het kasteel van Mechelen-Bovenlingen.
           
       

Wij weten nu allemaal dat koning LEOPOLD II geen troonopvolger had toen hij stierf op 17/12/1909, en dat hij werd opgevolgd door ALBERT I (° 1875) , de jongste zoon van zijn broer Philippe.

Dit is dus een fabeltje want Prins Boudewijn, waarvoor men toenertijd het 'prinsenpark' in Retie had gekocht om er een kasteel op te zetten (nu gebruikt om 'den bospoeper' te filmen), stierf aan een longontsteking maar dat was blijkbaar te simpel voor sommige sensatiezoekers en men verzon er maar een spannend verhaal bij.
De feiten:
Helaas stierf de populaire prins aan een longontsteking. Toen zijn zus Henriëtte zwaar ziek was (influenza, gevolgd door een longontsteking), bleef de jonge prins in de koude gangen bidden voor haar spoedig herstel. Op 17 januari werd hij daardoor zelf ziek; op 22 januari kreeg hij een nierbloeding. De koning hield informatie achter voor de pers omdat Henriëtte juist genezen was. Bovendien onderschatte men de toestand van Boudewijn ernstig. Al gauw bleek hoe dramatisch de toestand was.


stevens-willy

Jan, wat meerdere mensen die toen werkzaam waren op het kasteel in levende lijve ervaren hebben, gaat gij af doen als flauwe kul.
Dit bericht wat jij hier neer zet is verspreidt door het koningshuis, deze tekst is door ons wel bekent.

Willy

stevens-willy

30 juni 2009, 13:04:35 #40 Laatste wijziging: 30 juni 2009, 13:15:35 door stevens-willy
Hier lees je er alles over.

Mechelen-Bovenlingen


§   WO I in de Sint Annaparochie §   De legende van de vervloekte graaf §   De Oud-strijders van Mechelen-Bovelingen §   De gekende pastoors van Mechelen Bovelingen §   Vliegtuigcrash tijdens WO II §   Het kasteel van Boveling. §   Het St Annaklokje §   De suisse van Mechelen §   Oude kaart van Mechelen §   Grafkelder familie de Borchgrave-d'Altena §   Red Star Mechelen 1938 §   De gemeentelijke jongensschool §   De lindendreef §   De Roem van Altena §   Onze laatste herder §   Het broederschap van houtbewerkers §   Wijnbouw in Bovelingen §   Oude grafsteen van de familie Schrootz §   De oudste gekende Mechelaar §   De bieten raperie §   De Griekse tempel §   Pepingen §   Molens in Bovelingen §   De kruistochters (1920) §   Egoven §   Taaënpijn (Mechels Dialect) §   Familie de Borchgrave d'Altena §   Op zwaddertocht (doopsel) §   Bijnamen §   De soepschool §   De fanfare op reis §   Het jeugdtheater §   Fanfare 'Eendracht maakt Macht' §   Perensoort "Pépin de Bovelingen" §   Tuinman Emile Henrioulle    
§   Jan Odeurs "Gekroonde uitvinder"
§   De familie Schrootz
§   De varkenshoeder
§   Stamboom de Borchgraeve d' Altena
§   Keurboek uit Mechelen-Bovelingen
§   Oude straatnamen
§   Het weghalen van onze kerkklokken
§   De schutterij van den eedelen handboog
§   De schutterij met geweer St Martinus
§   Paul Edmund de Borchgrave d'Altena
§   Toon Vanmechelen
§   Calottesberg
§   Kroonprins Boudewijn
§   De oude kerk
§   Het kloostertje van Mechelen
§   De dorpsbenaming "Mechelen"
§   Robert-Guerri de Borchgrave
§   Guillaume 'Miejoel' Stevens
§   De Romeinen in Mechelen Bovelingen
§   Bovelingse Bietenkoning" T. FALLA
§   Wielrenner A Vrancken
§   Veldwegeltjes en voetpaadjes
§   Volksgeneeskunde en remedieën
§   Het verzet tijdens WO II
§   De munt van Tiberius  
§   Mil van Kobus (dorpsfiguur)
§   Mathieu 'de Boy'
§   Munitie-of vliegtuigdepot
§   De Duitse bezetting tijdens WO II
§   Hoe Baronnen plots Graven werden
§   Veldkruis in Egoven
§   Monument Oud-strijders
§   Ziekenkas 'Broederlijk Ondersteuning'
§   Kapel OLV van Lourdes
Hoe zou het zijn met...Charles Francis  

janmettepet

Citaat van: stevens-willy op 30 juni 2009, 10:27:06
Jan, wat meerdere mensen die toen werkzaam waren op het kasteel in levende lijve ervaren hebben, gaat gij af doen als flauwe kul.
Dit bericht wat jij hier neer zet is verspreidt door het koningshuis, deze tekst is door ons wel bekent.

Willy

Ook het monster van Loch Ness is al door meerdere personen gezien. Ik vind ze wel zeer mooi, zulke verhalen, en op de duur gaan ze een eigen leven leiden maar ook dan blijven het fabeltjes. Net als het verhaal van koning Albert 1, die zou ook van de rots geduwd zijn door de man van zijn minares. Sommigen zeggen zelfs dat hij eerst is neergeschoten.

stevens-willy

Waar is de tijd van dat we noch met een griffel op een stenen lij schreven in de school.
Dat we nog op klompen liepen en de rits sluiting aan onze gulp nog met knopen was, waar was de tijd dat ................. .

Willy

Mathieu

** we met de fiets door de karsporen naar school moesten, weer of geen weer.
Gisteren is verleden, vandaag een gunst en morgen een misterie.

stevens-willy

En als we dan tuis kwamen uit school, eerst ons huiswerk moesten maken en dan moesten helpen op het erf, tot het donker werd.
Vervolgen ons bed in en s'morgens om 7 uur er uit moesten om te helpen melken, als dat klaar was aan tafel en vervolgens naar school, dit was het ritueel van ieder dag tuis.

Willy