Arrogante mensen, hou op de gevolgen van slaaptekort te negeren

Gestart door jerryke, 13 mei 2014, 13:24:08

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jerryke

De mensheid is "enorm arrogant" geworden, omdat ze het belang van slaap negeert. Dat hebben onderzoekers van verschillende gerenommeerde universiteiten aan de Britse openbare omroep BBC gemeld.

We zijn een ontzettend arrogante soort. We denken dat we vier miljard jaar aan evolutie gewoon kunnen negeren
Russel Foster, professor aan de universiteit van Oxford
Volgens wetenschappers van de universiteiten van Oxford, Cambridge, Harvard, Manchester en Surrey leidt een slaapgebrek tot "zware gezondheidsproblemen". Onder andere kanker, hartziektes, diabetes type 2, infecties en overgewicht behoren tot de gevolgen van een chronisch slaaptekort.

Onze ingebouwde klok regelt veel meer in ons lichaam dan we denken. Zo is onder andere ons humeur, onze alertheid en fysieke kracht er afhankelijk van.

Arrogante soort
Vroeger leefde de mens overdag en sliep hij 's nachts. Nu leven steeds meer mensen echter tegen hun lichaamsklok, met alle gevolgen van dien. Russel Foster, professor aan de universiteit van Oxford, meent dat mensen vandaag de dag een à twee uur per nacht minder slapen in vergelijking met zestig jaar geleden.

"We zijn een ontzettend arrogante soort", aldus Foster. "We denken dat we vier miljard jaar aan evolutie kunnen negeren." Foster meent dat niet enkel mensen die in shifts werken last hebben van een chronisch slaaptekort, maar de hele samenleving. Volgens hem is het een acuut probleem. Zo ontmoette hij jongeren die 's avonds de slaappillen van hun ouders nemen om 's morgens drie Red Bulls binnen te kappen.

Blauw licht
Volgens nieuw bewijsmateriaal is het moderne technologie die ons vooral wakker houdt 's avonds. "De blootstelling aan licht, en dan vooral aan blauw licht van korte golflengte in de avond, doet ons natuurritme naar een later uur verschuiven. Zo wordt het vrijgeven van het slaapbevorderende hormoon melatonine uitgesteld en wordt het ook moeilijker om 's morgens op te staan", vertelt Charles Czeisler, professor aan de universiteit van Harvard, aan de BBC. "Het is zeer verontrustend dat we aan meer licht blootgesteld worden, dat we minder slapen en dus meer kans lopen op chronische ziektes."

Uit nieuw genetisch onderzoek is nu gebleken hoe schadelijk het kan zijn om tegen ons bioritme in te leven. Zo zijn er zelfs experimenten die aantonen dat je na enkele weken van werken in shiften prediabetisch kan worden.

Vast ritme
Dr. Akhilesh Reddy van de universiteit van Cambridge raadt daarom aan meer in een vast ritme te leven. "Vermijd ook helder licht voor het slapen gaan, omdat het je interne klok en slaapbehoefte aantast."

Professor Andrew Loudon van de universiteit van Manchester waarschuwt voor het negeren van je lichaam. "Het is mogelijk dat je op korte termijn de gevolgen van je slaaptekort niet merkt, maar op lange termijn kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn."

Werken in shiften doorlichten
Volgens de wetenschappers moeten er ernstige stappen ondernomen worden om het probleem aan te pakken. "Overheden moeten dit serieus nemen en misschien wel beginnen met door te lichten wat werken in shiften doet met je lichaam", aldus Loudon.


bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1885026/2014/05/13/Arrogante-mensen-hou-op-de-gevolgen-van-slaaptekort-te-negeren.dhtml

Micmac

Werken in shiften moest eigenlijk afgeschaft worden, men kan veel beter één vaste post hebben dan altijd te wisselen, zeker de mensen die acht uur slaap nodig hebben.

barabas

Citaat van: Micmac op 13 mei 2014, 20:01:17
Werken in shiften moest eigenlijk afgeschaft worden, men kan veel beter één vaste post hebben dan altijd te wisselen, zeker de mensen die acht uur slaap nodig hebben.

Blijkbaar ken je daar dus duidelijk geen botten van!