Heeft jouw man nood aan een extra dosis testosteron?

Gestart door Koter, 4 februari 2013, 15:11:09

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Koter

Steeds meer mannen lijken te kampen met een combinatie van aanslepende vermoeidheid, een laag libido, verminderde spiermassa, gewichtstoename, moodswings en haarverlies. Artsen zien dan ook de vraag naar TRT (testosteron substitutietherapie) stijgen. Op wie is het gericht? Zijn er gevaren? En is onze levensstijl de oorzaak?

Een laag testosteronniveau wordt doorgaans gelinkt aan mannen ouder dan 50. De voorbije tien jaar hebben enkele dokters dan ook geprobeerd de zogenaamde 'penopauze' te classificeren naast de menopauze, aangezien ook bij heren de sekshormonen afzwakken, net als de vruchtbaarheid. Opvallend is het feit dat ook steeds meer jonge mannen kampen met een lage hoeveelheid testosteron.

Het aantal voorschriften voor testosterongel - die bij inmasseren inwerkt op het natuurlijk testosteronniveau - is dan ook vervijfvoudigd sinds 2001. De hormonale supplementen worden daarnaast ook via pillen, patchen en injecties toegediend.

Nodig of overbodig?
Vorig jaar stelde een invloedrijke groep dokters dat veel mannen TRT onnodig voorgeschreven krijgen en dat het in de foute omstandigheden voor vreselijke bijwerkingen kan zorgen. Het debat spitst zich vooral toe op mensen in de 'grijze zone'. Hiermee worden mannen bedoeld die een testosteronscore hebben tussen 8 en 11.

Een score tussen 11 en 30 wordt aanzien als perfect normaal. Wie lager scoort dan 8 valt in de groep 'hypogonadisme', een combinatie van verminderde seksuele potentie, vermoeidheid, spierverlies, gewichtstoename, verlies van haar op gezicht, armen en benen, groei van manborsten, moodswings en botproblemen. Deze mannen krijgen probleemloos de hormoonsubstitutietherapie voorgeschreven, maar wat met de heren die tussen 8 en 11 vallen?

Mannen in de grijze zone zouden volgens experts een proefperiode moeten krijgen met testosteronsupplementen. De testosteronscore zegt namelijk niet alles: "Mannen die symptomen van hypogonadisme ervaren kunnen ook resistent zijn voor hun eigen testosteron, net zoals diabetici resistent zijn voor hun eigen insuline".

Risico's?
Experts stellen dat voorzichtigheid noodzakelijk is bij het voorschrijven van TRT. Sommige mannen voelen zich namelijk angstig, geïrriteerd en agressief. "Er zijn jonge mannen die testosteron onnodig voorgeschreven krijgen bij privédokters. In bepaalde gevallen zorgen de supplementen ervoor dat de teelballen hun productie van testosteron stilleggen. Hierdoor kunnen de testikels krimpen, kan het hart vergroten en kan uiteindelijk nier- en leverschade ontstaan, net als hartfalen. Ook de kans op manborsten wordt groter", verklaart dokter Sean Cummings.

Lifestyle-drugs
De schrik leeft dan ook dat jonge mannen veel te snel grijpen naar het pepmiddel wanneer ze vermoeid zijn door hun stressvolle levensstijl en hun libido zien afzwakken. Het gevaar schuilt in het feit dat ze levenslang afhankelijk kunnen worden van het supplement, eens hun natuurlijk productie ermee kapt.

"In veel gevallen moeten mannen gewoon meer bewegen, minder drinken, stoppen met roken, gezonder eten en werken aan een betere balans tussen werk en leven", besluit professor Pierre-Marc Bouloux.

HLN
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....