Kookhoekje

Gestart door Beastje, 19 oktober 2011, 17:06:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

jerryke

Citaat van: Koter op  7 april 2012, 17:49:35
Citaat van: jerryke op  2 april 2012, 01:20:29
Citaat van: Koter op  1 april 2012, 19:49:54
2 Marokkaanse broden (mag ook overschotten zijn van gewone broden of pistolets) in stukken trekken en samen met rozijnen (hoeveelheid is naar keuze) in een kom doen.
2 volledige eieren goed mengen en onder het brood mengen met een beetje melk.
1 liter melk opwarmen met 200 gram kristalsuiker, 1 pakje vanillepudding en 2 pakjes vanillesuiker.
Dit alles goed mengen en opwarmen (niet laten koken)
Dit over het broodmengsel gieten en alles kneden tot een broodpap.
De ovenschotel invetten met boter en +- 1 uur laten bakken in de oven op 175°.
Laten afkoelen en terwijl chocolade laten smelten in een "bain marie" en over de pudding gieten.




ha merciekes, zal dat deze week eens klaarmaken  ;D

Al geproefd?

ja lekker, onze man zegt het ook.....we hebben beide al 2 grote stukken op  ;D .....en ik mag dat nog maken zegt hij juist  :10_1_20:

Beastje

Vandaag word het Stoofvlees met gebakken appeltjes



voor 4 personen

1 kg stoofvlees
100 g bloem
2  ajuinen, grof gesnipperd
1/2  flesje bruin bier
200 g bruine fond (gelatinevorm)
1  kruidenboeket (tijm, laurier, peterselie)
2  sneetjes brood, zonder korst
2 el mosterd
1 kg vastkokende aardappelen (bv. Charlotte)
4  appelen
1 el suiker
 
boter - peper - zout 


Snijd het vlees in stukken naar gewenste grootte en kruid met peper en zout. Haal het vlees door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.

Smelt een klontje boter in de pan en kleur de helft van het vlees hierin aan. Schep het vlees over in een grote kookpot met stevige bodem. Bak de rest van het vlees en doe het bij in de kookpot.

Kleur de ajuin in de pan waar het vlees in gebakken is. Doe de jus en de ajuin bij het vlees en roer alles goed door. Strooi nog een beetje bloem op het vlees als bindmiddel. Bevochtig met bruin bier en doe de fond erbij. Roer goed door en laat alles eventjes koken.

Voeg het kruidenboeket toe. Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze bij op het vlees. Draai het vuur lager en laat het stoofvlees 90 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pot.

kook de aardappelen en bak de appelen:
Schil de aardappelen. Kook gaar in licht gezouten water en giet af.

Schil de appelen, snijd het klokhuis eruit en versnijd in partjes. Bak de appelpartjes aan in de pan met een klontje boter. Strooi er een beetje suiker over wanneer ze goudbruin kleuren zodat ze mooi karamelliseren.

:
Verdeel de aardappelen over vier voorverwarmde borden en schep het vlees erbij. Serveer samen met de gebakken appeltjes.

Beastje

Beastje

Vandaag naar genk markt geweest en kip van het kraam mee gebracht ,nu nog zelf straks frietjes bakken

Beastje

jerryke

Citaat van: Beastje op 12 april 2012, 13:00:47
Vandaag naar genk markt geweest en kip van het kraam mee gebracht ,nu nog zelf straks frietjes bakken



potdorie ik was er ook op de markt, samen met dochter en schoonzoon  ;D ....ben net terug

hier is het vandaag rijst met kip in satesaus

Beastje

vandaag word het

Kabeljauw met lente-ui puree en mosterdsaus


voor 4 personen

750 g verse kabeljauw
600 g aardappelen in blokjes
3 gesnipperde lente-uitjes
1/2 blokje groentebouillon
2 el bloem
3 el boter
80 ml slagroom
150 ml melk
150 ml water
1 el Dijon mosterd
naar smaak peper - zout


Bereiden:
Kook de aardappelen in weinig water met zout in ca. 25 min. gaar. Doe de melk samen met de lente-uitjes in een pannetje en warm dit langzaam op.

Verhit het water met het bouillonblokje.Roer de bloem door de slagroom tot een klontvrij papje. Giet dit bij het bouillonwater en roer goed door. Voeg water toe tot je een niet al te dikke saus hebt. Proef om te zien of de saus gekruid moet worden en roer de mosterd er door.

Bestrooi de kabeljauw met grof zeezout en versgemalen peper. Stoom de kabeljauw in 8 tot 10 min. gaar.

Giet de aardappelen af en stamp ze samen met de boter tot een puree. Roer hier de melk met lente-ui door en breng op smaak met zout en peper


Beastje

kabar

Gisteren heb ik ne goeie vettige friet special van 't frietkot gegeten, met een omelet en bockworsten.

Micmac

Citaat van: kabar op 13 april 2012, 14:49:45
Gisteren heb ik ne goeie vettige friet special van 't frietkot gegeten, met een omelet en bockworsten.

Van de Frituur aan het station.

jerryke

vandaag was het spek met eitjes en zelfgebakken zwart brood....morgen word het kip in satesaus en frietjes of rijst

speed

Zoek goed recept om vanilleijscreem te maken,heb er al twee van pc gemaakt maar ijscreem is steeds te hard uit de diepvries,is niet te scheppen. ???

jerryke

Citaat van: speed op 15 april 2012, 08:05:31
Zoek goed recept om vanilleijscreem te maken,heb er al twee van pc gemaakt maar ijscreem is steeds te hard uit de diepvries,is niet te scheppen. ???

op www.jerryke.be staat een recept van Micmac wat zeer lekker is.....maar ik neem ijs altijd een half uurtje voor dat ik het nodig heb uit de diepvries en heb dan geen problemen met scheppen

hier het recept van Micmac
Vanilleroom-ijs

ingrediënten:
6 dooiers op kamertemperatuur
130 gr ultrafijne suiker
1/2 liter volle melk
140 gr room 40 % vet (goed gekoeld)
1 vanillestok

bereiding:
Breng de melk, samen met 45 gr suiker en de in schuine stukken geknipte vanillestok aan de kook ,neem van het vuur, mix een 20 sec. en laat 10 min trekken.
Klop de dooiers heel even los en voeg dan de overige 80 gr suiker toe; roer even goed door (zonder echt op te kloppen) en laat ook 10 min staan (suiker op te lossen)
Roer mengsel dooiers/suiker nog eens goed door en voeg er de melk bij (door een zeef om de stukjes vanillestok uit te halen)
plaats het geheel terug op een matig vuur en verwarm al roerend tot 85° (dan gaan de eigelen binden)
Neem van het vuur weg en voeg de gekoelde room toe (gekoeld om te voorkomen dat de bereiding doorwarmt)
Mixen en in een koudwaterbad zo snel mogelijk koud roeren
Je maakt dit best een dag op voorhand zodat de samenstelling kan "rijpen".
Turbineren en genieten.
Smakelijk.

Met dank aan Micmac

Beastje

Vandaag word het Stoemp van spruiten met hertenbiefstuk


4 hertenbiefstukjes
750 g spruiten
1 kg aardappelen
20 g boter
naar smaak peper - zout - nootmuskaat
Kook de aardappelen en spruiten gaar in gezouten water. Giet af en stamp fijn met wat boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Bak de biefstukjes in boter.

Leg de puree in het midden van het bord. Leg daarop het vlees. Werk af met de vleesjus.
Beastje

jerryke

vandaag was het tomatensoep, opgebakken aardappeltjes met witloofsalade en een beenhammetje

Beastje

Vandaag kervelsoep mee ballekes ,dan patatjes mee verse' groen boontjes gestoofd in ajuin met kalfsworsten
Beastje

Beastje

Vandaag eten we



Vandaag eten we Zeeduivel met chorizo

voor 4 personen

800 g zeeduivel
100 g chorizo
1 ui
4 stengels lente-ui
3 teentjes knoflook
4 tomaten
4 takjes rozemarijn
1/2 citroen, het sap
versgemalen zwarte peper - zout

voor de dressing:
3 el tomatenketchup
1 el tomatenpuree
3 el citroensap
70 ml olijfolie
versgemalen zwarte peper - zout


bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de chorizo in schijfjes, de ui en tomaten in partjes. Bestrijk een grote ovenschotel met olijfolie. Leg er de zeeduivel in en kruid met citroensap, versgemalen peper en zeezout. Voeg er de chorizo, ui, tomaat, knoflook, rozemarijn en dressing bij.

Laat 20 minuten braden en lepel er een paar keer met het braadvocht over.


met gebakken aardappelen.

Beastje

jerryke

net een stuk kabeljauw meegebracht voor straks, daarbij dan frietjes voor de man en puree voor mij en de kleinzoon en een gemengde salade en als dessert een kommetje gele pudding met keutelkes  ;D