Kookhoekje

Gestart door Beastje, 19 oktober 2011, 17:06:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jerryke

Citaat van: Flurk op 11 november 2018, 20:57:53
Jerryke je doet me het water uit de mond lopen, dan nog wetende dat ik daar niet mag aankomen.... :smil414ae0fb30e96: :smil414ae0fb30e96: :triest:

je mag voor die taart ook de suikervervanger ( ZUSTO) gebruiken, die geeft ongeveer dezelfde smaak als de echte suiker .....die wordt heel veel gebruikt om te bakken

Flurk

Citaat van: jerryke op 11 november 2018, 21:04:44
Citaat van: Flurk op 11 november 2018, 20:57:53
Jerryke je doet me het water uit de mond lopen, dan nog wetende dat ik daar niet mag aankomen.... :smil414ae0fb30e96: :smil414ae0fb30e96: :triest:

je mag voor die taart ook de suikervervanger ( ZUSTO) gebruiken, die geeft ongeveer dezelfde smaak als de echte suiker .....die wordt heel veel gebruikt om te bakken
De suiker is het probleem niet, het is de room........... :smil414ae0fb30e96:

xofie

vandaag uit eten

jerryke ik wil morgen varkenslappen maken met een blackwell saus, welke groenten serveer ik daar dan het beste bij ?

jerryke

Citaat van: xofie op 12 november 2018, 13:49:42
vandaag uit eten

jerryke ik wil morgen varkenslappen maken met een blackwell saus, welke groenten serveer ik daar dan het beste bij ?

Bloemkool, gebakken witloof of prei en je kan er ook een salade bij serveren

xofie

Citaat van: jerryke op 12 november 2018, 14:49:00
Citaat van: xofie op 12 november 2018, 13:49:42
vandaag uit eten

jerryke ik wil morgen varkenslappen maken met een blackwell saus, welke groenten serveer ik daar dan het beste bij ?

Bloemkool, gebakken witloof of prei en je kan er ook een salade bij serveren

ha goed ik heb prei in huis en ook bloemkool, dank je wel

Koter

Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....


xofie

het zullen gewoon petatjes worden

jerryke


kruiden voor je gezondheid


[bijlage verwijderd door de beheerder]

jerryke

Ik heb deze voormiddag samen met Darya die vandaag geen school had chocoladekoekjes gebakken en ze zijn heel lekker maar wel een coloriebom het recept:


Brookies

Ingrediënten:
200 gr pure chocolade
25 gr echte boter ( roomboter )
100 gr suiker
20 gr bloem
20 gr maizena
2 eieren
klein snufje zout

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 170°C hetelucht of 180°C onder en boven warmte. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie. Klop ondertussen de eieren samen met de suiker tot een luchtige ruban (minimaal 10 minuten opkloppen ). Voeg de gesmolten chocolade toe en blijf door kloppen. Zeef de bloem en maizena boven de kom en meng dit onder het beslag.

Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar en neem je kom en een eetlepel er bij. Leg telkens 1 eetlepel beslag op de bakplaat. Zorg voor ruimte tussen de brookies want ze lopen ietsje uit. Bak de brookies in ca 12 minuutjes gaar.

Dit is een koekje met een heel zachte vulling zoals een brownie hoort te zijn. Bak ze dus niet langer dan aangegeven want dan worden ze heel droog en dat is niet lekker.

Laat het smaken

[bijlage verwijderd door de beheerder]

jerryke

enkele lekkere sausjes wat heel makkelijk bij kip kunnen:

Champignonroomsaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook. Fond maak je door bouillon in te laten koken. Doe er 50 ml room en 100 ml port bij. Laat de saus indikken. Snijd 100 g champignons in schijfjes, bak ze goudbruin in wat boter en voeg ze daarna bij de saus. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.

Currysaus
Schil een appel en snijd hem in kleine stukjes. Smelt 20 g boter in een pan en stoof het fruit zachtjes aan. Voeg 1 el currypoeder toe en laat het even meebakken. Voeg 250 ml gevogeltefond en 200 ml room toe en laat 10 minuten inkoken. Zeef de saus en kruid naar smaak af met zout en zwarte peper.

Dragonsaus
Verhit een klontje boter in een pan. Voeg de blaadjes van een half bosje dragonstengels toe en snipper twee sjalotten fijn. Fruit de sjalot en de takjes – niet de blaadjes – van de dragon gedurende 5 minuten. Blus de sjalot met 50 ml sherry, doe er twee laurierblaadjes en de helft van de gevogeltefond bij. Roer er 1 el mosterd door en laat het inkoken. Doe er 100 ml room bij en laat verder inkoken. Verwijder op het einde de laurier en de dragonstengels. Hak de dragonblaadjes fijn en strooi deze over de kip.

Pepersaus
Smelt wat boter in een pan en fruit een gesnipperde sjalot 2 minuten op laag vuur. Blus met 2 el sojasaus en 400 ml kalfsfond en voeg 2 el groene peperkorrels toe. Laat de saus op een matig vuur inkoken tot een kwart. Roer er 125 ml room door en breng de saus op smaak met peper en zout. Deze pepersaus past perfect bij een stukje Mechelse koekoek en wat butternutpuree.

Druivensaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Was de druiven en ontpit ze (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.



Bouillon of fond?
Wat is het verschil eigenlijk? Aan de basis van een fond ligt bouillon. Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Deze is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen.


Micmac

Met die kant en klaar potjes is het zelf maken een uitzondering geworden.

xofie

Citaat van: jerryke op  3 mei 2019, 13:28:59
enkele lekkere sausjes wat heel makkelijk bij kip kunnen:

Champignonroomsaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook. Fond maak je door bouillon in te laten koken. Doe er 50 ml room en 100 ml port bij. Laat de saus indikken. Snijd 100 g champignons in schijfjes, bak ze goudbruin in wat boter en voeg ze daarna bij de saus. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.

Currysaus
Schil een appel en snijd hem in kleine stukjes. Smelt 20 g boter in een pan en stoof het fruit zachtjes aan. Voeg 1 el currypoeder toe en laat het even meebakken. Voeg 250 ml gevogeltefond en 200 ml room toe en laat 10 minuten inkoken. Zeef de saus en kruid naar smaak af met zout en zwarte peper.

Dragonsaus
Verhit een klontje boter in een pan. Voeg de blaadjes van een half bosje dragonstengels toe en snipper twee sjalotten fijn. Fruit de sjalot en de takjes – niet de blaadjes – van de dragon gedurende 5 minuten. Blus de sjalot met 50 ml sherry, doe er twee laurierblaadjes en de helft van de gevogeltefond bij. Roer er 1 el mosterd door en laat het inkoken. Doe er 100 ml room bij en laat verder inkoken. Verwijder op het einde de laurier en de dragonstengels. Hak de dragonblaadjes fijn en strooi deze over de kip.

Pepersaus
Smelt wat boter in een pan en fruit een gesnipperde sjalot 2 minuten op laag vuur. Blus met 2 el sojasaus en 400 ml kalfsfond en voeg 2 el groene peperkorrels toe. Laat de saus op een matig vuur inkoken tot een kwart. Roer er 125 ml room door en breng de saus op smaak met peper en zout. Deze pepersaus past perfect bij een stukje Mechelse koekoek en wat butternutpuree.

Druivensaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Was de druiven en ontpit ze (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.



Bouillon of fond?
Wat is het verschil eigenlijk? Aan de basis van een fond ligt bouillon. Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Deze is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen.








dank je wel jerryke ga ik zeker nog gebruiken alleen maak in mijn pepersaus anders

ik bak de biefstuk, doe hem in aluminiumfolie doe in de pan brandy, soyasaus,beeetje worschester, mosterd, rode pikante saus kan niet op de naam komen nu en dan natuurlijk groene pepertjens en dan room en laat ik indikken

jerryke

Citaat van: xofie op  4 mei 2019, 01:37:21
Citaat van: jerryke op  3 mei 2019, 13:28:59
enkele lekkere sausjes wat heel makkelijk bij kip kunnen:

Champignonroomsaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook. Fond maak je door bouillon in te laten koken. Doe er 50 ml room en 100 ml port bij. Laat de saus indikken. Snijd 100 g champignons in schijfjes, bak ze goudbruin in wat boter en voeg ze daarna bij de saus. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.

Currysaus
Schil een appel en snijd hem in kleine stukjes. Smelt 20 g boter in een pan en stoof het fruit zachtjes aan. Voeg 1 el currypoeder toe en laat het even meebakken. Voeg 250 ml gevogeltefond en 200 ml room toe en laat 10 minuten inkoken. Zeef de saus en kruid naar smaak af met zout en zwarte peper.

Dragonsaus
Verhit een klontje boter in een pan. Voeg de blaadjes van een half bosje dragonstengels toe en snipper twee sjalotten fijn. Fruit de sjalot en de takjes – niet de blaadjes – van de dragon gedurende 5 minuten. Blus de sjalot met 50 ml sherry, doe er twee laurierblaadjes en de helft van de gevogeltefond bij. Roer er 1 el mosterd door en laat het inkoken. Doe er 100 ml room bij en laat verder inkoken. Verwijder op het einde de laurier en de dragonstengels. Hak de dragonblaadjes fijn en strooi deze over de kip.

Pepersaus
Smelt wat boter in een pan en fruit een gesnipperde sjalot 2 minuten op laag vuur. Blus met 2 el sojasaus en 400 ml kalfsfond en voeg 2 el groene peperkorrels toe. Laat de saus op een matig vuur inkoken tot een kwart. Roer er 125 ml room door en breng de saus op smaak met peper en zout. Deze pepersaus past perfect bij een stukje Mechelse koekoek en wat butternutpuree.

Druivensaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Was de druiven en ontpit ze (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.



Bouillon of fond?
Wat is het verschil eigenlijk? Aan de basis van een fond ligt bouillon. Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Deze is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen.








dank je wel jerryke ga ik zeker nog gebruiken alleen maak in mijn pepersaus anders

ik bak de biefstuk, doe hem in aluminiumfolie doe in de pan brandy, soyasaus,beeetje worschester, mosterd, rode pikante saus kan niet op de naam komen nu en dan natuurlijk groene pepertjens en dan room en laat ik indikken
oke volgende keer probeer ik het zo ook eens maar dan zonder die rode pikante saus....mijn man heeft niet graag pikant  :Doh3:

Koter

Citaat van: jerryke op  4 mei 2019, 14:23:07
Citaat van: xofie op  4 mei 2019, 01:37:21
Citaat van: jerryke op  3 mei 2019, 13:28:59
enkele lekkere sausjes wat heel makkelijk bij kip kunnen:

Champignonroomsaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook. Fond maak je door bouillon in te laten koken. Doe er 50 ml room en 100 ml port bij. Laat de saus indikken. Snijd 100 g champignons in schijfjes, bak ze goudbruin in wat boter en voeg ze daarna bij de saus. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.

Currysaus
Schil een appel en snijd hem in kleine stukjes. Smelt 20 g boter in een pan en stoof het fruit zachtjes aan. Voeg 1 el currypoeder toe en laat het even meebakken. Voeg 250 ml gevogeltefond en 200 ml room toe en laat 10 minuten inkoken. Zeef de saus en kruid naar smaak af met zout en zwarte peper.

Dragonsaus
Verhit een klontje boter in een pan. Voeg de blaadjes van een half bosje dragonstengels toe en snipper twee sjalotten fijn. Fruit de sjalot en de takjes – niet de blaadjes – van de dragon gedurende 5 minuten. Blus de sjalot met 50 ml sherry, doe er twee laurierblaadjes en de helft van de gevogeltefond bij. Roer er 1 el mosterd door en laat het inkoken. Doe er 100 ml room bij en laat verder inkoken. Verwijder op het einde de laurier en de dragonstengels. Hak de dragonblaadjes fijn en strooi deze over de kip.

Pepersaus
Smelt wat boter in een pan en fruit een gesnipperde sjalot 2 minuten op laag vuur. Blus met 2 el sojasaus en 400 ml kalfsfond en voeg 2 el groene peperkorrels toe. Laat de saus op een matig vuur inkoken tot een kwart. Roer er 125 ml room door en breng de saus op smaak met peper en zout. Deze pepersaus past perfect bij een stukje Mechelse koekoek en wat butternutpuree.

Druivensaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Was de druiven en ontpit ze (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.



Bouillon of fond?
Wat is het verschil eigenlijk? Aan de basis van een fond ligt bouillon. Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Deze is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen.








dank je wel jerryke ga ik zeker nog gebruiken alleen maak in mijn pepersaus anders

ik bak de biefstuk, doe hem in aluminiumfolie doe in de pan brandy, soyasaus,beeetje worschester, mosterd, rode pikante saus kan niet op de naam komen nu en dan natuurlijk groene pepertjens en dan room en laat ik indikken
oke volgende keer probeer ik het zo ook eens maar dan zonder die rode pikante saus....mijn man heeft niet graag pikant  :Doh3:

Slecht opgeleid Jerryke. Je moet hem dat gewoon maken met pikante nachtjaponnetjes.  :LOL:
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....