Kookhoekje

Gestart door Beastje, 19 oktober 2011, 17:06:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Micmac

Wortelstoemp met witloof en hespenspek had ik hier vandaag, met een fles champagne rosé demi sec en nu zit ik al aan mijn tweede elexir d'Anvers.

xofie

bloedworst oftewel beuling, lekker heb er hier nog geen goede gevonden zelfs niet bij de Belgische beenhouwer

xofie

morgen spruitjes met kippenworst

xofie

tomatensoep met balletjes gemaakt

Micmac

Aspergesoep was lekker
500 g witte asperges
10 kopjes van groene asperges
1 vleesbouillon-tablet
1½ liter water
30 g boter
30 g bloem
4 el slagroom
2 el peterselie
1 ei
150 g gekookte ham

proske

Citaat van: Micmac op 24 mei 2016, 22:09:55
Aspergesoep was lekker
500 g witte asperges
10 kopjes van groene asperges
1 vleesbouillon-tablet
1½ liter water
30 g boter
30 g bloem
4 el slagroom
2 el peterselie
1 ei
150 g gekookte ham




geleerd van topkok ??? JM zeker ??? :4_1_72:
De mening van een moslim......?  Godsdienstvrijheid .
De mening van een Vlaming ......? Racisme .

xofie

snijboontjes met gemarineerde kalkoen

jerryke

kip in de oven gebakken, sla en pijpjes van bij de buurvrouw en opgebakken aardappeltjes

Micmac

Citaat van: proske op 25 mei 2016, 01:23:01
Citaat van: Micmac op 24 mei 2016, 22:09:55
Aspergesoep was lekker
500 g witte asperges
10 kopjes van groene asperges
1 vleesbouillon-tablet
1½ liter water
30 g boter
30 g bloem
4 el slagroom
2 el peterselie
1 ei
150 g gekookte ham




geleerd van topkok ??? JM zeker ??? :4_1_72:

Nee, een oma-boekje maar vandaag heb ik het tweede en dat is beter, althans volgens mijn proeven.

INGREDIENTEN
500 gr verse witte asperges
3 el boter
6 sjalotjes(fijngesneden)
Halve el bloem
6 dl groentebouillon
1 tl citroensap
2,5 dl melk + 1,2 dl kookroom
2 tl fjingehakte verse kervel +zout + versgemalen peper

proske

Citaat van: Micmac op 25 mei 2016, 16:21:47
Citaat van: proske op 25 mei 2016, 01:23:01
Citaat van: Micmac op 24 mei 2016, 22:09:55
Aspergesoep was lekker
500 g witte asperges
10 kopjes van groene asperges
1 vleesbouillon-tablet
1½ liter water
30 g boter
30 g bloem
4 el slagroom
2 el peterselie
1 ei
150 g gekookte ham




geleerd van topkok ??? JM zeker ??? :4_1_72:

Nee, een oma-boekje maar vandaag heb ik het tweede en dat is beter, althans volgens mijn proeven.

INGREDIENTEN
500 gr verse witte asperges
3 el boter
6 sjalotjes(fijngesneden)
Halve el bloem
6 dl groentebouillon
1 tl citroensap
2,5 dl melk + 1,2 dl kookroom
2 tl fjingehakte verse kervel +zout + versgemalen peper


Nog altijd een fond van mijn voeten .......... :smil414ae0fb30e96:
De mening van een moslim......?  Godsdienstvrijheid .
De mening van een Vlaming ......? Racisme .

Micmac

Citaat van: proske op 25 mei 2016, 20:29:09
Citaat van: Micmac op 25 mei 2016, 16:21:47
Citaat van: proske op 25 mei 2016, 01:23:01
Citaat van: Micmac op 24 mei 2016, 22:09:55
Aspergesoep was lekker
500 g witte asperges
10 kopjes van groene asperges
1 vleesbouillon-tablet
1½ liter water
30 g boter
30 g bloem
4 el slagroom
2 el peterselie
1 ei
150 g gekookte ham




geleerd van topkok ??? JM zeker ??? :4_1_72:

Nee, een oma-boekje maar vandaag heb ik het tweede en dat is beter, althans volgens mijn proeven.

INGREDIENTEN
500 gr verse witte asperges
3 el boter
6 sjalotjes(fijngesneden)
Halve el bloem
6 dl groentebouillon
1 tl citroensap
2,5 dl melk + 1,2 dl kookroom
2 tl fjingehakte verse kervel +zout + versgemalen peper


Nog altijd een fond van mijn voeten .......... :smil414ae0fb30e96:

Just Proske dat was ik vergeten maar het is 1/2 kip-fond van knorr.

[bijlage verwijderd door de beheerder]

jerryke

Micmac wat doe je met de schillen van de asperges ? die geven toch het meeste smaak af

Mijn moeder zaliger heeft met altijd geleerd voor een blanke soep moet je ook blanke groenten gebruiken, voor aspergesoep was dat een witte ui, witte selder en het wit van de porei en de schillen samen met een kip laten koken ( de kip diende om naderhand videe van te maken)als de kip gaar was alles door een zeef en een dag laten staan zodat je de dag nadien het vet van de soep kon halen.....dan in een andere ketel boter met maïzena en goed roeren en dan een eidooier en de bouillion goed roeren en aan de kook brengen en ondertussen de asperges in blokjes van 1/2 cm snijden en in de bouillion laten meekoken....dan de room en een beetje tapioca nog even laten doorkoken en ondertussen goed roeren.....opdienen met gesnipperde peterselie ...peper en zout naar je eigen goesting

ik maak dan altijd een grote portie en dan gaat een gedeelte de vriezer in, zonder de room en de tapioca die doe ik nadien er dan in

xofie

kip met rijst en curry vandaag

kabar

gebakken zalm met puré

Micmac

Citaat van: jerryke op 26 mei 2016, 11:56:38
Micmac wat doe je met de schillen van de asperges ? die geven toch het meeste smaak af

Mijn moeder zaliger heeft met altijd geleerd voor een blanke soep moet je ook blanke groenten gebruiken, voor aspergesoep was dat een witte ui, witte selder en het wit van de porei en de schillen samen met een kip laten koken ( de kip diende om naderhand videe van te maken)als de kip gaar was alles door een zeef en een dag laten staan zodat je de dag nadien het vet van de soep kon halen.....dan in een andere ketel boter met maïzena en goed roeren en dan een eidooier en de bouillion goed roeren en aan de kook brengen en ondertussen de asperges in blokjes van 1/2 cm snijden en in de bouillion laten meekoken....dan de room en een beetje tapioca nog even laten doorkoken en ondertussen goed roeren.....opdienen met gesnipperde peterselie ...peper en zout naar je eigen goesting

ik maak dan altijd een grote portie en dan gaat een gedeelte de vriezer in, zonder de room en de tapioca die doe ik nadien er dan in

Dat is altijd wat extra werk om die door gesmolten boter en bloem te draaien en een Mehlschwitze te maken, vroeger moest dat zo, maar tegenwoordig is tijdsgebrek het excuus om toch maar snel eten te maken zonder veel werk.