Kookhoekje

Gestart door Beastje, 19 oktober 2011, 17:06:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

xofie

Citaat van: jerryke op 28 augustus 2015, 00:43:43
morgen visdag, voormiddag naar de markt in Maastricht

zalig hier is het een beetje moeilijk om vis te vervoeren, maar in de winter maak ik graag een vispannetje
klaar, lekker ...............

stevens-willy

Gelakte makreelfilets.

Pasta met gerookte zalm , venkel en kruidenkaas.

Runderribstuk mat champignongratin en beignets.

Millefeuille met mangomousse.



Gelakte makreelfilets.

Benodigdheden voor 4 man :


•2 makreelfilets.
•1 els mirin
•10 cl tamari of lichte sojasaus.
•mix salade ( veldsla / andijvie /rode .... )
•toast



Voorbereidingen :

Fileer de makreel maar laat het vel eraan.

Snij de filets in porties en maak een paar insnijding erin.

Meng de mirin en de tamari.

Maak de toasten.

Was, zwier uit en meng de salades.



Werkwijze:

Leg in een warme pan de filets op de velkant.

verhoog het vuur en giet nu de tamari – mirin mengeling .

Laat een paar minuten bakken en druk af en toe de filets tegen de pan aan .

Zet het vuur uit en laat nog een paar minuten rusten.



Opdienen :

Versier een bord met de salademix.

Leg hierop een stuk vis en serveer erbij de toasten .







Pasta met gerookte zalm , venkel en kruidenkaas.



Benodigdheden voor een 5 à 6 man :


•50 gr pasta..
•150 gr roomkaas met kruiden.
•200 gr gerookte zalm.
•1 venkelknol.
•2 sjalotten.
•tijm
•laurier
•2 dl room
•1 els pernod
•olijfolie



Voorbereidingen:



Snipper de sjalotten fijn.

Snij de venkel in julienne.

Snij de zalm in julienne.



Werkwijze:

Kook de pasta volgens voorschrift.

Stoof de sjalotjes aan in olijfolie en voeg dan de reepjes venkel toe.

Stoof voor een paar minuten , voeg ondertussen tijm , laurier pernod toe.

Laat de alcohol verdampen en voeg nu room en de kaas toe , laat de kaas smelten op een laag vuurtje en laat de venkel garen.

Giet de pasta af en behoud wat kookvocht.

Meng pasta en kaassaus ( indien te dik leng aan met wat kookvocht van de pasta.

Meng op het laatst de zalm eronder.



Opdienen :



Op een warm bord een portie pasta met zalm en versier met enkele blaadjes verse tijm.







Runderribstuk met champignongratin en beignets.



Benodigdheden :


•Runderribstuk ( maxi 150 gr ).
•olijfolie.
•scheutje Madeira of Port.
•Scheutje rode wijn.



Benodigdheden voor de gratin:
•1,5 kg aardappelen.
•1 kg champignons.
•olijfolie
•2 els boter
•8 sjalotten
•10 sneden gerookte droge ham.
•5lente uitjes
•2 teentjes look.
•10 els peterselie.
•10 els wit kruim van brood.
•melk
•room



Benodigdheden voor de beignets:
•2 uien .
•300 gr zachte boter
•400 gr amandelen
•8 eieren
•8 els bloem
•16 gedroogde abrikozen
•panko of ( eiwit/bloem/paneermeel ).



Voorbereidingen :



Schil de aardappelen , snij in schijven en kook even voor.

Snij de champignons in julienne.

Versnipper de sjalotten.

Snij de ham in julienne.

Snij de lente uitjes in ringetjes.

Snipper de uien.

Hak de peterselie.

Hak de amandelen fijn.



Stoof de uien glazig in 120 gr boter.

Mix de amandelen of neem amandelpoeder en meng er de resterende boter door

Klop er een voor een de eieren door .

Roer de bloem ,de abrikozen , de peterselie,en de gestoofde uien eronder.

Maak quenellen of bolletjes en laat opstijven in de koelkast



Werkwijze:



Bak het vlees mooi bruin aan alle kanten en laat verder rustig garen in de oven.

Stoof de champignons in hete olijfolie en laat ze uitlekken in een vergiet.

Stoof de sjalotjes in boter en voeg even de ham , de look en de lente uitjes toe .

Voeg nu de champignons en de peterselie toe.

Leg in een vuurvaste schotel de aardappelen dakpansgewijs , nappeer met melk en room , strooi er de champignons over en dek af met broodkruim.

Bak verder in de oven.







Rol de beignets door de panko of paneer op z'n Engels.

Frituur ze mooi bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.



Haal het vlees uit de pan en houd warm.

Giet het vet uit de pan en deglaceer de pan met Madeira of Porto.

Doe in flink glas water bij en breng voor een drietal minuten aan de kook , zeef en breng op smaak.



Opdienen :



Opdienen op een warm bord.

Leg het vlees de gratin en de beignets en versier het bord verder met de saus.





Millefeuille met mangomousse.



Benodigdheden voor het deeg :


•Brikevellen ( 3 stuks van 6 cm x 3 cm per man ).
•Cacaopoeder.
•gesmolten boter.



Benodigdheden voor de mousse :
•2 rijpe mango's.
•1/2 l room 40°.
•2 gelatineblaadjes.
•100 gr suiker.
•3 eiwitten.
•muntblaadjes.



Benodigdheden voor de saus :
•100 gr suiker
•50 gr honing
•20 cl water
•20 gr boter
•saffraandraadjes.



Werkwijze:



Snij gelijke rechthoeken van ong. 6 cm x 3 cm.

Bestrijk ze met gesmolten boter en bestrooi met cacaopoeder.

Bak ze tussen 2 vellen bakpapier met gewicht erop voor 5 minuten op 180 ° C.

Laat afkoelen.

Snij 3/4 van het mangovlees in stukken en hou 1/4 als garnituur voor later.

Warm 2 dl op met de mangostukken en mix glad.

Week de gelatineblaadjes , knijp uit en meng onder de mangomix en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de resterende room op .

Klop de eiwitten stijf en voeg op laatst van het kloppen de suiker toe.

Meng nu zachtjes room + eiwitten onder de mangomix en laat opstijven in de koelkast.

Doe honing + suiker in een pan en laat karameliseren , blus met warm water Voeg de boter en de saffraandraadjes toe en laat afkoelen.





Serveren :

Spuit met een spuitzak op het brikedeeg een laagje mangopuree.

Herhaal dit 2 maal en leg op elkaar.

Werk af met verse mangojulienne en een blaadje munt .

Leg het koekje op een bord en werk af met saffraansaus er rond .

xofie

amai Willy heb jij dat allemaal klaargemaakt ???

jerryke

Citaat van: xofie op  4 september 2015, 20:50:38
amai Willy heb jij dat allemaal klaargemaakt ???

ik denk dat de opperchef dat heeft klaargemaakt en dat Willy dat allemaal heeft moeten opeten

Micmac

Wel de moeite om eens uit te testen  :a_thumbsup_20: , al zou ik de gerookte zalm verdubbelen. :oops:

jerryke

Citaat van: Micmac op  4 september 2015, 23:09:33
Wel de moeite om eens uit te testen  :a_thumbsup_20: , al zou ik de gerookte zalm verdubbelen. :oops:


en die 50 gr pasta zal wel 500 gr moeten zijn...maar dat ga ik ook uitproberen

xofie

bij wie mag ik komen eten ???

Micmac

Citaat van: xofie op  5 september 2015, 23:20:10
bij wie mag ik komen eten ???

We sturen het wel door per Mail  :LOL: :LOL: :LOL:

xofie

we zullen dan maar naar de chinees gaan vandaag
gisteren uitgenodigd op een Roemeens verjaardagsfeest, hopen eten en drank, echt ongelooflijk
en plezier dat die mannen kunnen maken, het was echt af, nog nooit meegemaakt zo een feest !!!

Mathieu

En Danny ook tevreden zeker......
Gisteren is verleden, vandaag een gunst en morgen een misterie.

Mathieu

Ik lust dat bovenstaande ook allemaal maar ik ben niet geschikt om in gelijk welke keuken te staan, laat staan van er iets in klaar te maken.
Gisteren is verleden, vandaag een gunst en morgen een misterie.

xofie

Citaat van: Mathieu op  7 september 2015, 23:25:12
En Danny ook tevreden zeker......


die heeft de helft van het feest gemist ................

jerryke

ben aan de winterkost begonnen  ;D wortelpuree met gebakken ribbekes

Koter

Citaat van: jerryke op 15 september 2015, 17:30:02
ben aan de winterkost begonnen  ;D wortelpuree met gebakken ribbekes

Dat is er nu wel net weer voor.
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....

xofie

Citaat van: jerryke op 15 september 2015, 17:30:02
ben aan de winterkost begonnen  ;D wortelpuree met gebakken ribbekes

wij zijn begonnen aan de warmste septembermaand in jaren, nog steeds 28° heel aangenaam

voorgerecht : koude pastaschotel
hoofdgerecht : varkenshaasje met peperroomsaus en aardappelpuree
dessert : rijstpap, of chocoladetaart, of kaastaart, of ijs
2 glazen wijn
1 koffie
1 borreltje
20 euro