Kookhoekje

Gestart door Beastje, 19 oktober 2011, 17:06:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

xofie

proske ga eens kijken bij mijn avator het is altijd xofie geweest

Micmac

29 mei 2014, 18:17:13 #811 Laatste wijziging: 29 mei 2014, 18:19:43 door Micmac
Voor seffens eens wat anders gereedmaken.

Boekweitpannenkoek met spinazie, pompoen en ricotta


Ingrediënten voor 4 personen

200 gram boekweitmeel

2 eieren

1 el notenolie 500 ml melk

300 gram pompoen, in kleine stukken

1 teentje look, gesnipperd

450 gram verse spinazie


bereiding:

Doe voor de pannenkoeken het boekweitmeel in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in.
Voeg notenolie en de helft van de melk toe en klop tot een glad beslag.
Giet er de rest van de melk bij en klop opnieuw door.

Laat 30 minuten rusten en voeg als het beslag te dik is nog wat melk toe.
Bak de pannenkoeken en hou ze warm.

Fruit de knoflook in de olijfolie, doe er de pompoen bij en roerbak tot de pompoen beetgaar is.
Haal uit de pan en hou warm.

Roerbak in dezelfde pan de spinazie tot deze is geslonken.
Schep over in een zeef en duw er het overige vocht uit.

Hak de spinazie grof en roer er pompoen, ricotta, en emmentaler onder.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

afwerking:

Schep 2 eetlepels vulling in het midden van elke pannenkoek en rol deze op.
Serveer met een salade.


Nu kan je dergelijke boekweitpannekoeken ook bakken door eerst twee stukken spek te bakken en dan achteraf het deeg erover zodat het spek in de koek gebakken zit.


















[bijlage verwijderd door de beheerder]

jerryke

vervang zout door kruiden
Kruiden kun je gebruiken om zout te vervangen. Zout verhoogt de bloeddruk, en een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.   Daarom is het goed om minder zout te eten. Elke gram minder telt!....op aardappelen doe ik nooit zout maar doe een paar blaadjes Laurier bij de aardappelen en je proeft geen verschil

Met kruiden maak je eten in een handomdraai lekker. En je kunt ze gebruiken om   zout    te vervangen. In de zomer kun zelf je kruiden kweken. Leuk om te doen én je hebt altijd verse kruiden binnen handbereik
Zelf kruiden kweken is eenvoudig. Je hoeft daarvoor geen tuin te hebben, een balkon of keuken volstaat. Geen enkele kruidenplant houdt van wind, dus zorg voor een beschut plekje.

Kruiden kweken in 6 stappen
1.Zaai de zaadjes voor in een pot, bak of kweekkastje met vochtige potgrond. Voor oregano, salie, tijm en rozemarijn meng je potgrond met een paar scheppen zand. Kijk op de verpakking naar de zaaiafstand.
2.Dek de zaadjes af met een laagje grond die ongeveer even dik is als de zaadjes. Heel fijn zaad dek je af met een dun laagje zand. Druk de grond of het zand zachtjes aan.
3.Doe wat doorzichtig plastic over de pot of bak heen en prik hier wat gaatjes in. Zet het vast met een elastiek. Bij een kweekkastje hoeft dit niet.
4.Zorg dat de aarde altijd vochtig blijft, gebruik een plantenspuit.
5.Als plantjes te dicht op elkaar groeien, haal er dan een paar weg.
6.Zet de plantjes over in je plantenbak of tuin als ze een paar centimeter groot zijn. Je kunt ze ook in de pot of bak laten zitten. Geef ze na 6 weken wat plantenvoeding.

Koken met kruiden

In de tabel hieronder staat van 12 kruiden hoe je ze in de keuken kunt gebruiken.

Basilicum 
Gebruik de blaadjes. Voeg de blaadjes op het laatste moment toe aan gerechten, want ze zijn heel kwetsbaar. Als je basilicum meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Lekker in :
Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades zoals Mozzarella en tomaat met basilicum

Bieslook
Gebruik de hele spriet. De bloemen zijn ook eetbaar. Voeg bieslook op het laatste moment toe aan gerechten. De sprietjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Lekker in:
Soepen, salades en bij vis en ook zoals Ei met bieslook

Dille
Gebruik de blaadjes en het zaad. Voeg dille op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Lekker in:
Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise gerechten zoals Indiase of Thaise curry met koriander

Maggiplant (Lavas)
Gebruik de blaadjes, het zaad, de stengels en de wortels. Kook het blad, de stengels en het zaad mee, dan geeft het veel smaak af aan gerechten. De wortel gebruik je als knolselderij of geraspt door salades.
Lekker in:
Bouillons, soepen, sauzen en ovenschotels zoals Stoofschotel met maggiplant

Munt
Gebruik de blaadjes van munt. Verse munt is het meest smaakvol. Kook de blaadjes dus niet mee, maar voeg ze bijvoorbeeld toe als garnering.
Lekker in:
Salades, thee en bij peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen zoals Lamsvlees met munt

Oregano (Majoraan)
  Gebruik de jonge toppen van de oreganoplant. Voeg het delicate kruid pas op het einde aan gerechten toe, anders verliest het zijn smaak
Lekker in:
Mediterrane gerechten, tomatensaus, gehakt en gegrild vlees zoals Pizza met oregano

Peterselie
Gebruik het blad en de wortel. Voeg peterselie op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Lekker in:
Pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten zoals Mosselen en peterselie

Rozemarijn
Gebruik de naaldjes. Je kunt in bepaalde gerechten ook de hele tak toevoegen en die er na het koken weer uit vissen. Voeg rozemarijn zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
Lekker in:
Paddenstoelen, wild en lamsvlees zoals Gebakken aardappels met rozemarijn  :Tasty:

Salie
Gebruik de blaadjes. Salie smaakt het beste als je het op het laatste moment aan een gerecht toevoegt. Niet te veel, want het aroma is heel krachtig.
Lekker in:
Kalfsvlees, varkensvlees, salades en gevogelte zoals Kalfsvlees met salie

Selderij
Bladselderij is eigenlijk een plant, maar de blaadjes worden als keukenkruid gebruikt. Laat selderij niet te lang mee koken, anders wordt de smaak al snel te overheersend.
Lekker in:
Stoofgerechten, bouillons en soepen zoals Erwtensoep met selderij

Tijm
Gebruik de blaadjes en topjes. Voeg tijm zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
Lekker in:
Bouillons, soepen en stoofgerechten zoals Courgette met tijm

xofie

Weeral twee dagen uit eten geweest
vandaag maak ik selder met frikadellenbollen

jerryke

pastaovenschotel  ;D

jerryke

ik heb een tip binnen gekregen voor mensen wat graag pompoenpitten hebben :

Beste Jerryke.
Van de pompoen wordt door ons letterlijk alles gebruikt.
Dus ook de pitten.
Sommige pompoenen bevatten meer pitten dan de ander.
Als de oogst van pitten voldoende is, (uitsnijden met draden en al) dan deze overgieten met kokend water. De draden laten dan makkelijker los.
Droog de pitten met keukenpapier.
Verwarm (sauteer) de pitten in een koekenpan, als ze beginnen te kleuren voeg dan wat donker bruine suiker toe en een klontje boter.
Het resultaat is verbluffend. Ook om zo op te knabbelen.
De gecarameliseerde pitten, kunnen op de pompoensoep gebruikt worden als garnering op een toefje crème frashe.
Een bijzondere smaaklaag extra.
Met groet
Johannes

Koter

Citaat van: jerryke op 20 juli 2014, 16:16:28
ik heb een tip binnen gekregen voor mensen wat graag pompoenpitten hebben :

Beste Jerryke.
Van de pompoen wordt door ons letterlijk alles gebruikt.
Dus ook de pitten.
Sommige pompoenen bevatten meer pitten dan de ander.
Als de oogst van pitten voldoende is, (uitsnijden met draden en al) dan deze overgieten met kokend water. De draden laten dan makkelijker los.
Droog de pitten met keukenpapier.
Verwarm (sauteer) de pitten in een koekenpan, als ze beginnen te kleuren voeg dan wat donker bruine suiker toe en een klontje boter.
Het resultaat is verbluffend. Ook om zo op te knabbelen.
De gecarameliseerde pitten, kunnen op de pompoensoep gebruikt worden als garnering op een toefje crème frashe.
Een bijzondere smaaklaag extra.
Met groet
Johannes

Pompoenpitten zouden ook een goed middel zijn tegen het prostaat.
Volgens vrouwen: Mannen willen altijd maar èèn ding........
Volgens mannen:   Vrouwen willen altijd alles....

xofie

Citaat van: Koter op 20 juli 2014, 17:53:50
Citaat van: jerryke op 20 juli 2014, 16:16:28
ik heb een tip binnen gekregen voor mensen wat graag pompoenpitten hebben :

Beste Jerryke.
Van de pompoen wordt door ons letterlijk alles gebruikt.
Dus ook de pitten.
Sommige pompoenen bevatten meer pitten dan de ander.
Als de oogst van pitten voldoende is, (uitsnijden met draden en al) dan deze overgieten met kokend water. De draden laten dan makkelijker los.
Droog de pitten met keukenpapier.
Verwarm (sauteer) de pitten in een koekenpan, als ze beginnen te kleuren voeg dan wat donker bruine suiker toe en een klontje boter.
Het resultaat is verbluffend. Ook om zo op te knabbelen.
De gecarameliseerde pitten, kunnen op de pompoensoep gebruikt worden als garnering op een toefje crème frashe.
Een bijzondere smaaklaag extra.
Met groet
Johannes

Pompoenpitten zouden ook een goed middel zijn tegen het prostaat.

je moet die der opleggen hé, en als ze erafvallen dan is het goed  :lachrol:

xofie

vandaag spaghetti, de saus komt uit de diepvries dus heerlijk rustige zondag

proske

Citaat van: xofie op 20 juli 2014, 21:28:57
Citaat van: Koter op 20 juli 2014, 17:53:50
Citaat van: jerryke op 20 juli 2014, 16:16:28
ik heb een tip binnen gekregen voor mensen wat graag pompoenpitten hebben :

Beste Jerryke.
Van de pompoen wordt door ons letterlijk alles gebruikt.
Dus ook de pitten.
Sommige pompoenen bevatten meer pitten dan de ander.
Als de oogst van pitten voldoende is, (uitsnijden met draden en al) dan deze overgieten met kokend water. De draden laten dan makkelijker los.
Droog de pitten met keukenpapier.
Verwarm (sauteer) de pitten in een koekenpan, als ze beginnen te kleuren voeg dan wat donker bruine suiker toe en een klontje boter.
Het resultaat is verbluffend. Ook om zo op te knabbelen.
De gecarameliseerde pitten, kunnen op de pompoensoep gebruikt worden als garnering op een toefje crème frashe.
Een bijzondere smaaklaag extra.
Met groet
Johannes

Pompoenpitten zouden ook een goed middel zijn tegen het prostaat.

je moet die der opleggen hé, en als ze erafvallen dan is het goed  :lachrol:

Er afvallen ? Nee als ze er blijven opliggen ........... :denken:
De mening van een moslim......?  Godsdienstvrijheid .
De mening van een Vlaming ......? Racisme .

xofie

Citaat van: proske op 20 juli 2014, 21:58:48
Citaat van: xofie op 20 juli 2014, 21:28:57
Citaat van: Koter op 20 juli 2014, 17:53:50
Citaat van: jerryke op 20 juli 2014, 16:16:28
ik heb een tip binnen gekregen voor mensen wat graag pompoenpitten hebben :

Beste Jerryke.
Van de pompoen wordt door ons letterlijk alles gebruikt.
Dus ook de pitten.
Sommige pompoenen bevatten meer pitten dan de ander.
Als de oogst van pitten voldoende is, (uitsnijden met draden en al) dan deze overgieten met kokend water. De draden laten dan makkelijker los.
Droog de pitten met keukenpapier.
Verwarm (sauteer) de pitten in een koekenpan, als ze beginnen te kleuren voeg dan wat donker bruine suiker toe en een klontje boter.
Het resultaat is verbluffend. Ook om zo op te knabbelen.
De gecarameliseerde pitten, kunnen op de pompoensoep gebruikt worden als garnering op een toefje crème frashe.
Een bijzondere smaaklaag extra.
Met groet
Johannes

Pompoenpitten zouden ook een goed middel zijn tegen het prostaat.

je moet die der opleggen hé, en als ze erafvallen dan is het goed  :lachrol:

Er afvallen ? Nee als ze er blijven opliggen ........... :denken:

als ze er blijven opliggen is het onbruikbaar, als ze er afvallen dan staat hij paraat :smil414ae0fb30e96:

proske

Citaat van: xofie op 20 juli 2014, 22:37:20
Citaat van: proske op 20 juli 2014, 21:58:48
Citaat van: xofie op 20 juli 2014, 21:28:57
Citaat van: Koter op 20 juli 2014, 17:53:50
Citaat van: jerryke op 20 juli 2014, 16:16:28
ik heb een tip binnen gekregen voor mensen wat graag pompoenpitten hebben :

Beste Jerryke.
Van de pompoen wordt door ons letterlijk alles gebruikt.
Dus ook de pitten.
Sommige pompoenen bevatten meer pitten dan de ander.
Als de oogst van pitten voldoende is, (uitsnijden met draden en al) dan deze overgieten met kokend water. De draden laten dan makkelijker los.
Droog de pitten met keukenpapier.
Verwarm (sauteer) de pitten in een koekenpan, als ze beginnen te kleuren voeg dan wat donker bruine suiker toe en een klontje boter.
Het resultaat is verbluffend. Ook om zo op te knabbelen.
De gecarameliseerde pitten, kunnen op de pompoensoep gebruikt worden als garnering op een toefje crème frashe.
Een bijzondere smaaklaag extra.
Met groet
Johannes

Pompoenpitten zouden ook een goed middel zijn tegen het prostaat.

je moet die der opleggen hé, en als ze erafvallen dan is het goed  :lachrol:

Er afvallen ? Nee als ze er blijven opliggen ........... :denken:

als ze er blijven opliggen is het onbruikbaar, als ze er afvallen dan staat hij paraat :smil414ae0fb30e96:

Jij vergeet zeker mijn ouderdom ? Ik ben al content dat ze blijven liggen .... :LOL: :LOL: :LOL:
De mening van een moslim......?  Godsdienstvrijheid .
De mening van een Vlaming ......? Racisme .

jerryke

vandaag rozemarijnaardappeltjes uit de oven, een kotelet en schorseneren in witte saus en straks eene dame blanche

Flurk

Citaat van: jerryke op 21 juli 2014, 18:03:10
vandaag rozemarijnaardappeltjes uit de oven, een kotelet en schorseneren in witte saus en straks eene dame blanche
Dat laatste sla ik niet af maar van die schorseneren stijg ik op gelijk nen balon.

jerryke

vandaag pasta met veel groentjes onder en kip