Luxe pension 'Fruttersrust'

Gestart door vyske, 3 februari 2009, 17:20:25

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 15 gasten bekijken dit topic.

xofie

Citaat van: proske op 21 december 2013, 21:32:06
Citaat van: Mathieu op 10 december 2013, 00:04:03
Geloof dat ik nog ergens een bak gevonden heb , wie lust er eentje???



Wel zeer eigenaardig , maar aan West Vleteren  is een smaakje aan , dat ik NIET lust . Geef mij maar een Malheurke:Beer-Chug:

soort zoekt soort of watte  :4_1_72:

xofie


Flurk

Dat kan ik de volgende weken niet meer zien.................

Mathieu

Hebben allen lekker gesmuld ervan en alles is op. Nu wel niet vragen om er binnen de korste keren nog eens zo iets voor te zetten. Heel lekker maar het is nu wel goed geweest voor een tijdje.
Gisteren is verleden, vandaag een gunst en morgen een misterie.

xofie

Citaat van: Mathieu op 26 december 2013, 20:30:59
Hebben allen lekker gesmuld ervan en alles is op. Nu wel niet vragen om er binnen de korste keren nog eens zo iets voor te zetten. Heel lekker maar het is nu wel goed geweest voor een tijdje.

nu is het wachten op de vlaai zekers ?? ?? ??

xofie

whoooow ga aleen die kriekentaart nemen de rest laat ik aan me voorbij gaan, kwestie van mijn gewicht in evenwicht te houden

Micmac

Citaat van: xofie op 29 december 2013, 01:52:17
whoooow ga aleen die kriekentaart nemen de rest laat ik aan me voorbij gaan, kwestie van mijn gewicht in evenwicht te houden

Die knubbeltjes of bruine suiker taart is echt reuzelekker, het is altijd kermis als ik aan die taart geraak. :biggrinumbrella1:

Mathieu

Inderdaad Micmac en dat kennen ze alleen maar hier zo lekker bakken.
Gisteren is verleden, vandaag een gunst en morgen een misterie.

Micmac

29 december 2013, 02:44:57 #1853 Laatste wijziging: 29 december 2013, 02:47:10 door Micmac
Dat recept is al meer dan 100 jaar oud



Ingredienten:

Deeg:
•200 gram bloem
•snufje zout
•20 gram verse gist
•15 gram boter
•2 eetlepels olijfolie
•1 deciliter melk
•2 eetlepels (basterd)suiker
•1 eidooier

Vulling:•5 dl koude melk
•15 g maïzena
•15 g custard
•3 zakjes vanillesuiker

Kruimels:•110 gram suiker
•100 gram roomboter
•150 gram bloem




Bereidingswijze
Deeg maken:
:

•Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
•Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
•Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij
•Schenk het gist/melk-mengsel erbij
•Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
•Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
•Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

Roomvulling maken:
•Maak een papje van enkele lepels melk met de maïzena en de custard
•Breng de rest van de melk met twee zakjes vanillesuiker aan de kook
•Neem de melk van het vuur en voeg het papje toe
•Laat de pudding al roerend nog even doorkoken en neem dan van het vuur
•Strooi het laatste zakje vanillesuiker over de pudding om velvorming te voorkomen
•Laat de pudding afkoelen

Kruimels maken:
•Meng suiker en bloem in een kom en voeg de koude boter toe
•Snijd de boter in het bloem/suikermengsel klein
•Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn
•Blijf wrijven tot de ingrediënten helemaal gemengd zijn en als kruimels aan elkaar hangen

Vorm vullen:
•Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
•Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
•Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
•Prik het deeg hier en daar in met een vork
•Verdeel de pudding gelijkmatig over de bodem
•Strooi de kruimels eroverheen zodat de pudding helemaal bedekt is

Puddingkruimelvlaai bakken:
•Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
•Ovenstand: Elektrisch 230° - Hetelucht 190° - Gasoven stand 5-6
•Baktijd: 25 minuten
•Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
•Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
•De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
•Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

Hoe het komt dat deze vlaai een traditioneel familiegebak werd is mij een raadsel, maar ik kan er niet afblijven. :biggrinumbrella1:

Mathieu

Bazen weg en wij kunnen doen wat we willen.
Gisteren is verleden, vandaag een gunst en morgen een misterie.

Flurk

Citaat van: Mathieu op 30 december 2013, 14:20:08
Bazen weg en wij kunnen doen wat we willen.
Het kot zal te klein zijn.................

xofie

ik ben al onderweg voor al dat lekkers

Micmac


xofie


Micmac